Skip to content

Google Lighthouse, Google’s nummer 1 optimalisatie tool

Iedereen wilt op positie 1 staan op zijn/haar vastgestelde focus zoekwoorden. Het is alleen tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk om op 1 te komen door de meer dan 200 verschillende ranking factoren. Zo wordt content beoordeeld door een kwaliteitsscore en techniek/UX afgerekend op onder andere de laadsnelheid. Heel leuk de laadsnelheid optimaliseren maar waar begin je? Google had daarom voor de webmasters een tool ontwikkeld om jullie te voorzien van een laadsnelheid score (Page Speed Insights Score). Page Speed Insights geeft inzicht in grote lijnen hoe de laadsnelheid verbeterd kan worden. Om webmasters van meer technische optimalisaties + met een extra context te voorzien heeft Google een Browser plug in ontwikkeld, Google Lighthouse. 

Wat kan Google Lighthouse voor jouw website betekenen?

Google Lighthouse biedt behalve performance optimalisaties ook inzicht in het volgende:
  1. Performance
  2. Accessibility
  3. Best Practices
  4. SEO
  5. Progressive Web App
In dit artikel wil ik punten 1 (laadsnelheid optimalisaties) en 4 (SEO) verder toelichten. Stap 1. Om de tool in gebruik te nemen gaan we eerst de plugin eerst downloaden en installeren binnen de browser. Stap 2. Open de webpagina die je wilt controleren. Stap 3.Klik op de plugin en “Generate report” Stap 4. Vervolgens worden de scores van de geteste webpagina getoond. Klik door de scores heen om jouw feedback te bekijken.  

Performance:

Zoals eerder benoemt is één van de vele, maar zeker een belangrijke ranking factor de laadsnelheid van een pagina. Het optimaliseren van de basis is daarom erg belangrijk. Zo “kan” je bij het simpel comprimeren van afbeeldingen en het gebruik maken van Caching al de nodig seconden winnen en de laadtijd dus optimaliseren. Zoals in bovenstaande afbeelding te zien is is er in zijn/haar geval heel veel winst te behalen door bestanden te comprimeren/Minify en het gebruik te maken van lazy loading. Voor het comprimeren van afbeeldingen adviseer ik de volgende tools te gebruiken: Optimizilla of TinyPNG. Met net genoemde tools heb ik persoonlijk goede ervaringen.  Het comprimeren van JS/CSS bestanden raad ik aan om via de volgende tool te doen, Minify. De tool zorgt zonder schade aan te richten binnen een bestand dat een bestand op de juiste manier gecomprimeerd wordt. Cache instellingen kunnen op verschillende manieren juist ingesteld worden, zo kun je een plugin downloaden maar kun je ook middels serverinstellingen handmatig de cache instellen (geadviseerd).

SEO audit

De SEO audit van Lighthouse bestaat uit de volgende 14 punten
  1. Structured data is valid, bevat de webpagina structured data
  2. Has a <meta name=”viewport”> tag with width or initial-scale, bevat de webpagina een meta tag voor een responsive design.
  3. Document has a <title> element, bevat de webpagina een meta titel
  4. Document has a meta description, bevat de webpagina een meta description
  5. Page has successful HTTP status code, is de pagina benaderbaar.
  6. Links have descriptive text, bevatten alle links een duidelijke anchor text
  7. Page isn’t blocked from indexing, is de pagina indexeerbaar
  8. robots.txt is valid, bevat de website een Robots.txt
  9. Image elements have [alt] attributes, bevatten alle afbeeldingen een ALT-Text
  10. Document has a valid hreflang, is er wanneer nodig een geldige HREFLang tag geïmplementeerd
  11. Document has a valid rel=canonical, is er een geldige canonical tag geïmplementeerd. Document uses legible font sizes, bevat de webpagina bestaande lettertypes/lettertype groottes
  12. Document avoids plugins, bevat de webpagina geen content welke ingeladen wordt middels een plugin
  13. Tap targets are sized appropriately, zijn de klikbare elementen binnen de webpagina gebruiksvriendelijk. Let hierbij op de grootte van de button/tabs.
Bovenstaande punten zijn allemaal punten om de basisscore op 100 te krijgen. Een score van 100 is alleen maar op basis van aanwezigheid van de elementen. Ze worden niet door de plugin gecontroleerd op inhoud. Het is aan de webmaster zelf om deze te optimaliseren zodat de pagina in kan spelen op de juiste zoekintentie. Mochten er vragen zijn over het gebruik van de tool of hoe je webpagina kan optimaliseren voor een betere SEO score of laadsnelheid neem dan met ons contact op.

Bekijk ook andere interessante blogartikelen