Skip to content

ChatGPT en SEO: zo kan jij het inzetten

SEO en AI

Je wordt overspoeld met berichten over de AI-tool ChatGPT. Van bedreiging voor veel sectoren tot je personal assistent. Wat kun je allemaal met deze tool én kan ChatGPT gebruikt worden voor SEO-optimalisatie? Op die vraag hebben we een dubbel antwoord. Ja, je kunt ChatGPT gebruiken voor SEO, en nee, je kunt ChatGPT niet jouw SEO-werk laten overnemen.

In dit artikel duiken we in de wondere wereld van ChatGPT en verkennen we de belangrijkste mogelijkheden van deze AI-tool. We gaan het niet alleen hebben over de basis, maar duiken ook in de SEO-techniek, content generator en plagiaat checker. Bovendien delen we in dit artikel handige prompts, waarmee ChatGPT jouw personal assistent wordt. Je kopje thee moet je dan nog wel zelf halen.


Spring hier gelijk naar een onderwerp


ChatGPT, wat is dat precies?

ChatGPT staat voor Generative Pre-trained Transformer. Beter gezegd, de tool is getraind en voorgeprogrammeerd om antwoord te geven op jouw vraag of uitdaging. In eerste instantie is de tool gemaakt als chatbot met kunstmatige intelligentie. Maar het duurde niet lang, of de tool was zover ontwikkeld dat het voor meerdere vakgebieden ingezet kon worden. Zo ook voor SEO. Jij vraagt, ChatGPT genereert.

De naam is nogal een tongbreker. En je bent zeker niet de enige die de letters GPT wel eens door elkaar haalt. Deze personal assistent kan dan geen koffie of thee voor je halen, wel kun je het onthouden door het ezelsbruggetje: “Gezellig potje thee.”

Nu je de basis achter ChatGPT weet en dit ezelsbruggetje (hopelijk) niet meer gaat vergeten, is het tijd om te kijken hoe deze chatbot kan helpen op het gebied van SEO.


Content creëren met ChatGPT

Ja, ChatGPT kan voor jou content creëren. En nee, deze is niet altijd goed. Maar met de juiste prompts (ofwel: vragen) kom je een heel eind. Je kunt aan ChatGPT vragen een artikel over een bepaald onderwerp te schrijven. Jij vraagt, ChatGPT genereert. In eerste instantie denk je: niet slecht. Maar na langer kijken, krabbel je toch even achter je oren. Dit is niet precies wat je bedoelt. De inhoud klopt wel, maar je mist een doel of boodschap.

Je kunt natuurlijk met je prompts spelen en het echt behandelen als een chatgesprek. Heb je ergens vragen over, een suggestie of ben je het er niet mee eens? Dan kun je direct reageren op het vorige antwoord. In tegenstelling tot andere zoekmachines: daar begin je volledig opnieuw.

Funfact: Hoe liever je de vraag aan ChatGPT stelt, hoe vriendelijker het antwoord terug zal zijn. Dit werkt natuurlijk bij mensen ook zo.


Contentcreatie stappenplan

Het is tijd voor nieuwe content, maar waar begin je? Je hebt een onderwerp, doel of boodschap in je hoofd. En dan? Om je inzicht te geven hoe ChatGPT hierbij kan helpen, delen we hieronder een voorbeeld stappenplan.

SEO tip: Het helpt om alle informatie die je al hebt in je prompt te zetten. Denk hierbij aan keywords, conclusie, CTA, link, doel, globale informatie, doelgroep, tone of voice, etc.

 1. Vraag een titelsuggestie te maken over [onderwerp]
 2. Vraag een inhoudsopgave te maken n.a.v. titelsuggestie [nummer]
 3. Vraag om de alinea’s te vullen met informatie
 4. Vraag per alinea een herformulering aan met je gewenste focus
 5. Vraag te eindigen met een pakkende call-to-action [actie, doel, link]
 6. Blijf verbeteringen vragen totdat je tevreden bent
 7. Vraag om van de blog 3 social posts te maken
 8. Vraag van de tekst een advertentietekst te maken met [doel]
 9. Vraag eventueel een contentstrategie te maken voor het artikel

Controleer altijd de informatie die ChatGPT je voorschotelt. De AI-tool maakt soms wat missers. Ook zijn er al applicaties in omloop die AI-gegenereerde teksten kunnen herkennen en als plagiaat wegschrijven. Ook Google kan AI-gegenereerde tekst herkennen en het als spam behandelen.


Metabeschrijving en metatitels in ChatGPT

Het zal je vast niet verbazen. ChatGPT kan je ook helpen bij het maken van metabeschrijvingen en metatitels. Het enige wat jij hoeft te doen is vragen. Maar wees dan wel weer lekker specifiek. Wat moet er echt in komen? Wat moet de overtuiging of actie zijn? En hoeveel karakters moet de titel en beschrijving hebben?

De suggesties van ChatGPT zullen niet altijd aansluiten bij wat jij zocht, maar het prikkelt wel je creativiteit. Daarnaast kan het wat tijd besparen om een AI-tool als ChatGPT in te zetten voor deze taken.


Zoekwoordenonderzoek in ChatGPT

Op de vraag: kun je ChatGPT gebruiken voor zoekwoordenonderzoek? Is het antwoord zowel ja én nee. Natuurlijk kun je aan ChatGPT keyword-suggesties vragen voor een bepaalde pagina of onderwerp. En ChatGPT zal braaf een lijst met opties laten zien. Maar wat je niet krijgt, zijn de statistieken, het volume en de concurrentie op je zoekwoord.

Wel kun je ChatGPT trainen voor het doen van zoekwoordenonderzoek. Dit doe je door de chatbot te voeden met grote hoeveelheden tekst over een specifiek onderwerp. Hierdoor kan het model leren welke woorden en zinnen vaak voorkomen in verband met het onderwerp. Vervolgens kun je ChatGPT gebruiken bij het identificeren van potentiële zoekwoorden die gerelateerd zijn aan het onderwerp.

Om ChatGPT in te zetten voor zoekwoordenonderzoek, kun je gebruikmaken van specifieke prompts. Hiermee vind je eenvoudig relevante zoekwoorden. Vervolgens kun je ook om synoniemen vragen, zoekwoorden classificeren of gedetailleerde informatie vragen. Eén groot nadeel: ChatGPT kan geen harde cijfers laten zien. Wil je echt een zoekwoordenonderzoek doen? Gebruik dan nog steeds de tools die daar specifiek voor ontwikkeld zijn. Zij geven je volumes, statistieken én laten je gepersonaliseerde SEO-kansen zien.


SEO-techniek en ChatGPT

Er zijn veel SEO-kansen binnen ChatGPT die je kunt benutten om je bereik en resultaat te vergroten. Een aantal van deze toepassingen hebben we hierboven al genoemd. Toch heeft de Chatbot zo zijn beperkingen, onder meer als het gaat om SEO-techniek. Denk hierbij aan het verbeteren van de laadsnelheid van je website of het verkrijgen van kwalitatieve backlinks.

Je hebt al gelezen dat de tool je kan helpen met het creëren van een titel, metabeschrijving, inhoudsopgave of inspiratie kan geven voor een artikel. Maar voor een volwaardig, kwalitatief sterk en SEO-proof artikel, moet je toch echt bij SEO-experts zijn. Zo ook voor het technische gedeelte van SEO. Laadsnelheden en backlinks, daar kan ChatGPT je niet bij helpen.

Het is dus altijd belangrijk dat je een sterke en uitgebreide SEO-strategie hanteert, die zowel de menselijke creativiteit als de technische expertise omvat. Gebruik ChatGPT hierbij zeker als startpunt, maar onderneem zelf ook stappen.


Kansen en uitdagingen voor SEO-taken

Het gebruiken van ChatGPT voor SEO-taken biedt zowel kansen als uitdagingen. De AI-tool kan een waardevolle ondersteuning zijn bij het verkennen van SEO-topics. Zo kan de chatbot ideeën genereren en content creëren. Het begrijpt verschillende contexten en kan teksten produceren op specifieke taalniveaus. Het ordenen van informatie en het genereren van aantrekkelijke titels behoren ook tot de sterke punten van ChatGPT. Maar helaas heeft ieder voordeel ook een nadeel.

We zetten een aantal kansen en uitdagingen voor je op een rij:


SEO-kansen

 • ChatGPT is goed in het verkennen van SEO-topics, zoekwoorden en ideeën. Het kan je inzicht en inspiratie bieden.
 • De chatbot weet precies in welke context en op welk taalniveau tekst gebruikt moet worden, als je opdracht maar specifiek genoeg is.
 • Het ordenen van informatie in een juist patroon is een sterke eigenschap van ChatGPT. Het kan zelfs een tabel maken van een tekst.
 • Voor programmeurs kan de AI-tool ondersteunen bij het schrijven van code.
 • ChatGPT kan aantrekkelijke titels genereren.
 • ChatGPT kan verschillende toepassingen voorstellen om beter gevonden te worden.
 • ChatGPT kan een samenvatting maken van een boek of artikel.

ChatGPT kan je volledige contentafdeling niet vervangen. Bij goed gebruik van de tool, maakt het je afdeling alleen wel efficiënter.


SEO-uitdagingen:

 • Het houdt geen rekening met de impact van backlinks.
 • Het geeft geen inzicht in het gebruik van specifieke metaomschrijvingen door andere websites.
 • Niet alles wat ChatGPT genereert, is waarheidsgetrouw.
 • ChatGPT belooft veel te kunnen, maar kan dit niet onderbouwen met harde feiten, bronnen en cijfers.
 • De chatbot heeft slechts informatie tot december 2021.
 • Google kan informatie gegenereerd door een AI-tool als spam zien, waardoor je niet hoog zult ranken.
 • Er bestaan tools die AI-tool kunnen herkennen als plagiaat.
 • Er is niets bekend over auteursrechten en plagiaat.

Het is belangrijk om goed na te denken waarvoor en wanneer je deze tool inzet. Gebruik de chatbot als inspiratiebron, brainstorm canvas en structuurjunkie. Maar niet als tekstschrijver. Deze skills liggen (vooralsnog) bij de mens.


SEO-prompts voor ChatGPT

Zoals we al eerder noemden, werkt ChatGPT met prompts. Om het beste resultaat uit de tool te halen, moet je de beste prompts invoeren. Met de handige (gratis) Chrome extensie ‘AIPRM’ kun je gebruikmaken van bestaande prompts, maar ook eigen prompts toevoegen en/of verbeteren.

Met deze extensie hoef je niet alle prompts zelf te bedenken. Onder ‘topic’ kies je voor SEO.

Vervolgens kun je in de lijst van activiteiten kiezen uit:

 • All
 • Ideation
 • Keywords
 • Link Building
 • Marketing
 • Outreach
 • Products
 • Research
 • Unsure
 • Web Development
 • Writing

Kies je een activiteit, dan krijg je pagina’s vol prompts te zien. Niet alleen handig te om te gebruiken, maar ze kunnen ook als basis dienen voor je eigen prompts.

Om je alvast een inzicht te geven in de mogelijkheden. Zetten we een aantal prompts met toelichting voor je op een rij.


1. Zoekwoorden

We deelden eerder dat ChatGPT niet met harde SEO-cijfers kan komen, maar je kunt er natuurlijk wel ideeën uit halen. Vraag bijvoorbeeld:

 • Maak 10 SEO-keywords over [onderwerp].
 • Maak een lijst van 5 SEO-keywords gerelateerd aan de volgende productomschrijving [productomschrijving].
 • Categoriseer de zoekwoorden in een tabel van 3 kolommen met zoekwoord, synoniem, waarop gezocht.
 • Identificeer long-tail keywords voor [onderwerp] content optimalisatie.

Check altijd in jouw zoekwoordentool of het daadwerkelijk relevant is.


2. FAQ

Het internet staat vol met veelgestelde vragen. Maar om nu zelf alles te onderzoeken, is tijdrovend. ChatGPT kan je helpen met het opstellen van vragen die vaak op het internet voorbijkomen. Het enige wat je hoeft te doen, is de juiste vraag aan de chatbot stellen.

 • Maak een lijst van 5 populaire vragen over [onderwerp].
 • Maak een lijst of FAQ over [onderwerp].
 • Maak een FAQ aan de hand van de volgende inhoud. [inhoud]

3. Interne link

Je hebt een artikel geschreven en wilt deze verwerken op je website. Met de juiste vraag aan ChatGPT, krijg jij de plek waar je de link kunt plaatsen.

 • Zoek mogelijkheden voor interne linking voor [onderwerp].
 • Onderzoek de beste interne linking structuur voor [onderwerp].

4. Content inspiratie

We hebben het al even gehad over content creatie in ChatGPT, maar ook voor inspiratie ben je bij deze AI-tool aan het juiste adres.

 • Bedenk blogtitels over [onderwerp].
 • Maak een inhoudsopgave over [onderwerp].
 • Maak een SEO-geoptimaliseerde contentkalender voor mijn [type] bedrijf. Ik wil 1x in de week iets op de website plaatsen.
 • Maak een advertentie over [blog]. De advertentie willen we plaatsen op [kanaal] met [doel].
 • Maak een contentstrategie n.a.v. [blog].

5. Optimaliseren content

Waar ChatGPT je ook goed bij kan helpen, is het optimaliseren van bestaande content.

 • Verbeter de volgende tekst om het relevant en informatief te maken voor [doelgroep].
 • Herschrijf de volgende tekst en maak gebruik van h2 en h3 kopjes om het makkelijker leesbaar te maken. [Keyword] is belangrijk.
 • Splits de volgende tekst op in paragrafen en gebruik een actieve tone of voice.
 • Verbeter de volgende tekst en voeg een CTA toe om zich aan te melden voor X.

De toekomst van ChatGPT en SEO

Voor het opzoeken van informatie zijn we als mensen erg gehecht aan zoekmachines zoals Google. Deze is al vanaf het begin van het internet beschikbaar en voelt daardoor vertrouwt. SEO-optimalisatie voor zoekmachines als Google zullen voorlopig dus nog zeker nodig zijn. Wel kan ChatGPT zich dusdanig gaan ontwikkelen dat het ook onder de zoekmachines gaat vallen en we dus ook moeten strijden voor een goede ranking in deze tool. ChatGPT zelf zegt niet gebouwd te zijn om zoekmachines te vervangen. Maar wie weet?

Veel mensen zagen de komst van ChatGPT als bedreiging, maar ook daar zit verandering in. Het wordt nu steeds meer als assistent gezien en een manier om efficiënter te werken. Kun jij weer van je kopje thee genieten.

Tot slot nog een laatste tip: Doe er je voordeel mee, maar gebruik niet letterlijk wat ChatGPT voor je maakt. Niet alleen omdat het stukje auteursrecht en plagiaat onduidelijk is, maar ook omdat de persoonlijkheid in de teksten ontbreekt.

Bekijk ook andere interessante blogartikelen